torsdag 19. april 2012

St. Georgsdag MANDAG 23.april

Mandag 23.april kl 17-19 arrangerer vi St Georgsdag her på Herre. NB Stedet er FOTBALLTOMTA! Vi får besøk av alle speidergruppene i Bamble. Viktig at så mange som mulig kommer. VI FORNYER SPEIDERLØFTET! Konkurranser mellom de ulike speidergruppene. Grilling og kos. Ta med sitteunderlag og grillmat/drikke hvis du vil grille. Foreldre er velkommen til å være med.

Litt om hva St.Georgsdagen er for noe:
St. Georgsdagen er 23. april. På denne dagen fornyer speiderne sitt speiderløfte. Dagen feires til minne om helgenridderen St. Georg, speiderenes skytshelgen.
Her kan du lese St. Georgsdagsbudskapet 2012, fra landssjef Atle Aas og speidersjef Solveig Schytz:
Drager som drepes. Troll som sprekker.
På St. Georgsdagen minnes vi legenden om den modige ridderen Georg som red ut mot den farlige dragen, drepte den, og på den måten reddet både prinsessen og hele landsbyen hennes fra den visse død. Det har blitt skrevet og snakket mye om helten Georg som nedkjempet dragen. Speiderne har valgt han til sitt forbilde og minnes han 23. april hvert år.
Det er skrevet mye mindre om dragen. Dragen i eventyret er den truende, skumle, den grådige; skapningen som sprer frykt. Barn og voksne måtte passe seg . Dragen stjeler det som er blankt og verdifullt og samler seg store skatter. I dype huler vokter den skattene gjennom århundrer. Dragen dreper den som kommer i dens vei, med sin giftige pust og farlige ild.
Drager lever i historier og eventyr. Betyr den noe i det virkelige liv?
I eventyrenes og leirbålenes tid var det mange ting menneskene ikke forstod. Mennesker var redd kriger, naturfenomen, naturkatastrofer. Eventyrene skapte trygghet og mening og ga forklaringer på det uforståelige. Det uforståelige og kanskje unevnelige ble gjort om til tusser, troll, drager eller det underjordiske. Eventyrene forklarte og ga håp. Noen mennesker kunne kontrollere disse ukontrollerbare skapningene. Trollene var det ofte Espen Askeladd som gjorde ende på (og fikk store rikdommer hjem til ei lita stue), dragene måtte det en ridder til for å drepe. Eller , trollene sprakk når de kom ut i sola.
Har vi drager i vår tid?
I dag kan vi forklare mye av det som var uforståelig for våre forfedre. Likevel har vi mange ting vi kan være redde for. Noen har det vanskelig i livet. Noen har opplevelser de ikke tør fortelle om. Det skjer vonde ting vi ikke kan forstå. I disse dager pågår rettsaken etter den dramatiske 22. juli i fjor. En person stilles til ansvar for grusomme og uforståelige handlinger.
Klimaet er truet av global oppvarming, vi får mer ekstremvær og trues stadig av naturkatastrofer. Til tross for all vår kunnskap om hvordan tingene henger sammen så lever mange mennesker i verden i fattigdom.
Hvordan kan vi beskytte oss mot slike drager?
Noen drager kan vi beskytte oss mot ved å være bevisst måten vi lever på. Som speidere skal vi arbeide for mindre forurensning og mer rettferdighet i verden. Det krever kunnskap og det krever handling.
Noen drager kan drepes ved å snakke: Er vi redd for noe, eller har hatt vonde opplevelser, hjelper det å snakke om det. Mamma, pappa, en speiderleder, noen på skolen, helsesøster. Det skumle som er delt, er mindre skummelt. Klumpen i magen blir mindre når noen har hørt om den. Det som ikke kan snakkes om, som likevel blir fortalt, er ikke lenger noe som ikke kan snakkes om.
Vi som er speidere i dag, over h ele verden, vi kan også drepe drager slik St. Georg gjorde. Å kjempe mot drager handler om å være modig :
  • Modige nok til å ta tak i miljøutfordringene, - så handlingene og holdningen e våre kan bidra til en bedre verden.
  • Modige nok til å kjempe for at mennesker som lever i fattigdom skal få et bedre liv.
  • Modige nok til å jobbe for åpenhet, enten det gjelder de vanskelige samtalene med en venn, eller det gjelder landet ditt.
Det handler om speiderloven: Som speidere skal vi være en god venn, verne om naturen og arbeide for fred og forståelse mellom mennesker.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar